måndag 17 februari 2014

En kär kollega fyller 60 år.

Patricia är en färgglad tjej, så självklart så blev det en färgglad tårta.
Jag använde mig av Funcakes gräsgröna marsipan och den blandade jag med limegrön sockerpasta. 
Det blev en härlig grön färg tycker jag.


Tårtan var fylld med hallonmousse och blodapelsinmousse, 
med en browniebotten och två vaniljbottnar.
Spacklad med vit chokladsmörkräm.

lördag 15 februari 2014

måndag 3 februari 2014

Happy Birthday!

Födelsedag och en anställning på samma dag :) 
Det måste så klart firas!
Det bjöds på tårta till de nya kollegorna 
och den var fylld med drottningmousse och blodapelsinmousse. 
Jag spacklade den med mjölkchokladsmörkräm och täckte den med marsipan.

Grattis och lycka till!


lördag 1 februari 2014

Chokladtårta med salt kolasås

Jag hittade detta recept i tidningen Hembakat och det inspirerade mig till en födelsedagstårta.
Det var många moment och det tog sin lilla tid, men det var det värt.
Dock saknade jag personligen en touch av bär, så det får det bli nästa gång. 

Roy Fares, han som var en av domarna i Dessertmästarna, är skapare av grundreceptet.

Tårtan innehåller saftiga chokladbottnar, salt kolakräm och marshmallowsfluff.
Den är täckt med mjölkchokladsmörkräm, som var gudomlig, och garnerad med Maltesers chokladkulor och hyvlad mjölkchoklad.


På bilden nedan ser ni originalet från tidningen



 och här kommer receptet, håll i  er.............och läs igenom hela receptet.

12-14 bitar

Tårtbottnar
5,5 dl vetemjöl 
5 dl strösocker 
3 dl kakao
 2 tsk bikarbonat 
2 tsk bakpulver 
1,5 msk vaniljsocker
1,5 tsk salt 
3 st ägg rumsvarma
3,5 dl mjölk rumsvarm
2 dl vegetabilisk olja 
3 dl kokhett kaffe 

Salt kolasås
50 g glykos
1,25 dl strösocker 
1 dl vispgrädde 
30 g smör
flingsalt

Marshmallowsfyllning
250 g osaltat smör rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
231 g marshmallowsfluff (1 burk)

Chokladmörkräm
300 g mjölkchoklad
1 msk vaniljsocker
150 g äggvitor (4-5 st)
2,5 dl strösocker 
1 nypa salt
300 g osaltat smör rumsvarmt


Gör så här:
1. Tårtbottnar:
Sätt ugnen på 150 grader varmluft (160 grader vanlig ugn)
Smörj och mjöla 3 springformar, 22 i diameter.
Täck botten med utklippt bakplåtspapper.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en bunke. 

Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet.
Tillsätt kaffet, lite i taget och blanda ihop.

Fördela den tunna smeten jämt i alla 3 formarna.
Grädda dem mitt i ugnen i 40-55 minuter. 
Prova med en sticka så att de är genomgräddade.
Dom får inte står inne för länge så att dom blir torra.
Låt svalna och ta ur dom ur formarna.
Skär till ovansidan så att alla bottnar blir raka.

2. Salt kolasås:
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt sockret, lite i taget, och koka upp.
Sjud under omrörning tills du får en fin gyllenbrun karamell.
Blanda försiktigt i grädden, lite i taget.
Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda.
Smaksätt med flingsalt efter tycke och smak. (Jag tog c:a 2 tsk och det var gränsfall för lite)
Snåla inte med saltet då det ger en härlig brytning i tårtan.

3. Marshmallowsfyllning:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker c:a 15 minuter med elvisp.
Tillsätt marshmallowsfluff och fortsätt vispa till en slät smet.

4. Chokladsmörkräm:
Grovhacka chokladen och smält den i micron eller över vatten bad.
Låt svalna till ljummen temperatur.

Lägg äggvitor, socker och salt i en skål och blanda ihop.
Sätt skålen över vattenbad (skålen ska ej nudda vattnet) och värm tills alla sockerkristaller har smält.
Vispa med en handvisp då och då. 
Ta bort skålen från värmen, vispa med elvisp tills marängen är styv och har svalnat.

Vispa ner smöret, lite i taget och därefter chokladen. 
Det går bra att göra smörkrämen dagen innan och låta den stå i rumstemperatur. 

5. Montering:
Bred ut ett jämt lager med marshmallowsfyllning på en av bottnarna och ringla över kolasås.
Upprepa på nästa botten och lägg den på den första.
Lägg på den tredje botten och stryk upp tårtan med chokladsmörkrämen. (Spara lite till garnering)
Ställ den i kyl c:a 30 min.

Spritsa rosetter eller garnera efter eget önskemål.

TIPS! Ta ut tårtan i rumstemperatur minst 2 timmar innan den ska ätas.
Annars blir smörkrämen för hård.

Lycka till!